...mert minden kutya megérdemli, hogy boldog legyen! Ha szeretnél jó Gazdija lenni, ha szeretnéd tudni, mit miért csinál, ha jó kapcsolatot szeretnél a kutyáddal, de legyen szófogadó is: akkor itt a helyed!

Egri kutyasuli a Tükör módszer jegyében

Ösztön kontroll tréning - avagy őrző-védő a tükör módszer szerint

2018. február 05. - Kardosszilvi
Az ösztön kontroll tréning (ÖKT) a felületes szemlélő számára olyan, mint bármely őrző-védő foglalkozás (ÖV), legfeljebb talán furcsa a sok játék benne. Ám a valóságban nagyon nagyok a különbségek, főleg akkor, ha valaki olyan típusú ÖV-t ismer, ahol megesik, hogy a kutya félelmi reakciójára építenek (vagyis kikötött, sarokba szorított vagy valami módon fájdalmat okozás által kikényszerített ugatás, támadás). Itt alakulhat ki az a még manapság is gyakori félelem, hogy az ÖV után kiszámíthatlan, agresszív lesz a kutya. Ezzel szemben az ÖKT éppen az ellenkezőjére épít: a kutya agresszió problémáit oldhatja meg vele a gazda, mivel egyrészt csökkenti a félelmeket, a félelmi reakciókat, másrészt a kutya-gazda kapcsolat erősítésével irányíthatóvá, kiszámíthatóvá válik a kutya viselkedése. Jöjjenek a részletek!


Íme egy riport Studinger Ferenccel, az ÖKT alapok kidolgozójával, aki egyúttal az ÖKT oktatóképzés vezetője is:
- Miről szól egy ÖV foglalkozás?
- Az ŐV vagy ösztönkontroll szinte mindenhol mást jelent. Van ahol régi módszerekkel képzik a kutyákat és van ahol a legújabb technikákat/módszereket is használják, odafigyelve a kutyára, gazdára. Sok technikára ráfogják, hogy nem jó, nincs eredmény, de leggyakrabban arról van szó, hogy nem minden technika való mindenkinek (kutyának/gazdának), ezt minden esetben fel kell mérni és alkalmazkodni az adott helyzethez. Gyakran előfordul, hogy a kiképző nem elég tapasztalt, gyakorlott és az alkalmazandó technikák kifognak rajta, mert nem tudja helyesen alkalmazni, vagy a gazda nem képes az elvárásoknak megfelelni, amit vele szemben rosszul határoztak meg. Vagy a célok nincsenek jól definiálva. Kinek (embernek/kutyának) mire van szüksége.

- Lehet ártalmas egy kutyának az ÖKT?
- Egy jól felépített ŐV/ÖKT semelyik kutyának sem árt, viszont az is igaz, hogy nem is kell, hogy minden kutya járjon tréningre, mert nincs rá szüksége és önmagában pedig annyira nem is élvezik (vagy a kutya vagy a gazda), hogy életmódként érdemes legyen művelniük. Az én tréningjeimen a fókusz az ösztönös munkán, a magas ösztönhőmérsékletű tevékenységen van. Nagyon sokat tudnék erről beszélni, hogy mik azok a sarkalatos pontok, ami feltétlen szükséges egy jó tréninghez, de az most túl hosszú lenne. A lényeg, hogy a kutya sosem félhet a tréningek alatt, különben sosem érjük el a kívánt magabiztosságot. Ennek van egy folyamata, hogyan kell felépíteni a magabiztosságot. Persze, sokkal könnyebb a "sarokba szorított" kutyából kihozni egy "előre mutató" - nem feltétlenül jó értelemben véve - viselkedést, mert az semmiképpen sem lehet az elsődleges képzési irány. Persze mindenre lehet példát hozni, de fontos, hogy legyen mögötte koncepció.

- Mire jó az ÖKT?
- Bizonytalan kutyánál a magabiztos viselkedés megerősítése, az ösztönök irányítása és kutya frusztrációjából fakadó energiák levezetése. Vannak olyan fajták, ahol egyszerűen a felszabaduló feles energia levezetése az elsődleg cél (életmód program). Amit otthoni környezetben nem képes a gazda kezelni. De cél lehet a sportszerű tevékenység végzése önmagában is, mert annyira szeretik csinálni (főleg ha nem viszik túlzásba a kutya kárára - túlterhelés, sérülések, stb...).

- Nem lesz tőle agresszív a kutya?
- A klasszikus kérdés mindig az, hogy ha ŐV-re viszik a kutyájukat, akkor az agreszív lesz-e? Egyáltalán nem, pont hogy az aggresziót csökkenti, mert az energiáit kontrolláltan tudja levezetni - a környezeti ingerek hatására pedig egyre inkább közömbös lesz (persze ez függ a kutya előéletétől is). De összegezve, nemhogy nem lesz aggresszív, hanem egyre simulékonyabb, kézbentarthatóbb kutyát fogunk kapni, aki sikeresen levezette a fölös energiáit. Így a tanításos folyamatokban is sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

- És amelyik kutya nem ÖV típus? Ha "csak egy" barátságos házi kedvenc, akinek nem feladata sem a házőrzés, sem a gazda védelme?
- Meggyőződésem, hogy sok kutyának különösen javasolt lenne az ösztönkontroll, ahol kiélhetné magát, illetve az ösztöneit, ahelyett, hogy a környezetére gyakorolna nyomást aggresszió formájában. Pédául megemlíthetem a vadászkutyákat (vizslák, labradorok, retriverek, terrierek), amelyek már nem "teljesítenek szolgálatot" - így azt a rengeteg energiát, amit a vadászat során már nem tudtak leadni, most kénytelenek a városi környezetben "kifröcsögni" - általában kontrollálatlan formában. Az őrző-védő fajtákat meg sem említem. Ez olyan mikor egy boxolónak nem adok lehetőséget, hogy a ringbe szálljon, akkor ne csodálkozzak, ha a kocsmában éli ki magát.
De minden olyan kutya számára ideális, amelyik erős ösztönökkel rendelkezik - ez lehet zsákmány, de akár védő is... Amelyik kutya bizonytalan annak is jó lehetőség, hogy kicsit magára találjon, elhiggye, hogy van "esélye" és az addig "halálosnak vélt" ingereket is megismerhesse, elfogadja a jelenlétüket, a gazda pedig megtanulja, hogy ezekben a helyzetekben mi a teendője.

- Azért van mégis olyan kutya, amelyiknek nem javasolt?
- Melyik kutyának nem való? Amelyik egyáltalán nem képes játszani a saját gazdájával vagy nem hajlandó kommunikálni. De nem azért mert ezeknek a kutyáknak nem lehetne mit tanítani, hanem nekem az a tapasztalatom, hogy itt olyan hosszú az út, amit végig kell járnia kutyának/gazdának egyaránt, hogy ezt a gazdák nem akarják/tudják végigcsinálni. lépésként - meg kell tanulnia a párosnak egymással játszani, elfogadni a saját helyzetüket, ha kell dolgozni a viszonyukon. (Ez egy képlékeny időszak, és attól függ, hogy meddig tart, amíg a gazda megteszi a szükséges lépéseket és nem sajnálja az időt a gyakorlásra - persze ebben is nagyon sokat tudok segíteni, csak itt a hangsúly mégis a gazdán van)

Pont a hétvégén jött egy új kutya, aki a gazdája szerint nem játszik. Labdával nem motíválható, stb... a kutya már 2 éves múlt... Nekem sikerült 5 perc után elérni, hogy labdázzon - valószínűleg ez a gazdának még hosszú heteket vesz majd igénybe, mire vele is elkezd játszani, de legalább sikerült a kezdő lépést megmutatni, illetve a gazdának egy kis kedvet csinálni a további foglalkozásokhoz. Ettől függetlenül én azt kértem, hogy legközelebb akkor jöjjenek, mikor a kutya már stabilan játszik vele, mert érdemben csak akkor tudunk haladni. Ez pont olyan, hogy az a kutya amelyik nem behívható, vagy nem tud leülni, mindaddig míg ezeket a feladatokat nem tudja, feleslegesen venne részt a foglalkozásokon, mert olyan lassan haladnánk, hogy a gazda biztosan elvesztené a türelmét és pár alkalom után kimaradna.

- Hogyan épül fel a teljes tréning program?
- 1. lépésként - elkezdeni a kutya ösztöneivel és a problémamegoldó képességével tudatosan játszani - ideális esetben itt lépnek be a programba a bizonytalan kutyák, illetve azok, akiben elfojtott gátlás van, ami gyakran viselkedési problémákat is generál
2. lépésként - maximalizálni az elérhető öszönszintet, váltogatni az ösztönállapotokat (zsákmány/védő) - nagy energiával rendelkező kutyák (vadászkutyák, juhászok, őrző-védő fajták, stb...)
3. lépésként - a megfelelő gátlások kialakítása a céloknak megfelelően (kontrollálhatóság):
- Ahol egyszerűen csak a magasabb kontroll elérhetősége a cél, a mindennapi életben (mert különben üldözi/terrorizálja a környezetét)
- Ahol a közös program/kikapcsolódás keretén belül az ŐV, mint életmódsport művelése a cél (hogy a fölös energiák kontrollált módon kerüljenek levezetésre és ne torkolljon az előbbi pontban felsorolt viselkedésbe)
- Aki szeretne versenyeken is indulni, mert nemcsak a kutya, de a saját képességeit is akarja fejleszteni.

- Fontos-e a gazda motivációja, hozzáállása, aki ÖV-re szeretne járni?
- Nagyon fontos, hogy helyesen felmérjük, hogy mit szeretnénk elérni a kutyánkkal, mennyi energiát tudunk/akarunk rá fordítani és nem utolsó sorban azt is látni kell, hogy mi magunk hol állunk a "történetben" és ha kell, akkor képesek vagyunk fejlődni, tanulni magunk is. Ezek alapján lehet felállítani egy jó programot, ami mindenki számára élvezetes elfoglaltságot jelent, de ennek ellenére előfordul, hogy ez a program nem az őrzővédő, hanem valamelyik másik életmód program.

Persze ez most csak nagyon felszínesen mutatja, hogy mennyire fontos a tudatos képzés kialakítása és minél korábban áll neki a gazda, annál rövidebb az út a célig.
- Milyen tapasztalatod van ebben a munkában?
- Én folyamatosan képzem magam, évente több alkalommal veszek részt szemináriumokon és rendszeresen járok ki tréningezni Németországba (Peter Sherk-hez, aki sokszoros munkakutya világbajnok). Illetve itthon is több helyen tréningezek és tagja, illetve segédje vagyok az egyik legjobb magyar sportkutyás csapatnak, akinek a vezetője a szintén világbajnok Kivágó Arnold. Ebből adódóan tiszában vagyok a családi kutyás ŐV/ösztönkontroll és a versenyszerűen űzött sportkutyás nézetekkel, a képzések módszertanával és ezeket aktívan gyakorlom is.

Ha érdekel az ÖKT, keresd a magasan képzett ÖKt oktatókat bármely tükör iskolán.
Egerben vasárnaponként vehetsz rajta részt előzetes jelentkezés után:
info@egrikutyasuli.hu Facebookon: https://www.facebook.com/egrikutyasuli/

A bejegyzés trackback címe:

https://egrikutyasuli.blog.hu/api/trackback/id/tr6513637566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.