...mert minden kutya megérdemli, hogy boldog legyen! Ha szeretnél jó Gazdija lenni, ha szeretnéd tudni, mit miért csinál, ha jó kapcsolatot szeretnél a kutyáddal, de legyen szófogadó is: akkor itt a helyed!

Egri kutyasuli a Tükör módszer jegyében

Hogyan játszunk a kutyával?

2016. január 22. - Kardosszilvi

playing-with-my-dog.jpgMerthogy ez sem mindegy? De nem ám! Azért nem olyan nagy tudomány ez, valószínűleg a legtöbben eleve, maguktól is tudják a legtöbb dolgot. Azért most mégis végig veszem azt is, hogy milyen játékmódok, típusok vannak, hogyan lehet játékra csábítani őket, melyiknél mire figyeljünk. Azt, hogy miért fontos maga a játék, EBBEN a cikkben írtam.

Eszközzel való játék

 

Minden olyan játék, ahol van valami rajtam és a kutyán kívül: labda, rágókötél, rongy, bot, plüssmaci, stb. 

A kezdeményezés ugyanúgy az enyém, ahogyan mindig, vagyis én hívom őt játszani és nem fordítva: Ha ezt tenné, elutasítom, nem megyek bele. Hogy miért, azt a fent beszúrt linken olvashatja, aki még nem tette.

Mit jelképez a tárgy?

A levadászandó áldozatot... Vagyis a teniszlabda egy nyuszi :) Amikor olyan édesen szalad a kis yorkie az elgurított puha plüsslabda után, és viccesen rázza, rágja, akkor éppen feltrancsíroz egy patkányt :)

No de nyugalom! Akár cuki nekünk, akár nem, akár ijesztő ebbe belegondolni, akár nem, attól a kutyusunk még ezeket az ösztönöket éli át, ő ettől kutya, ő egy vadászatra teremtett lény és ezt el kell fogadnunk. Arról nem is beszélve, hogy a yorki eredetileg tényleg patkányírtásra lett kitenyésztve, igaz, akkor még nem az volt az értékmérője, hogy "extramini", hanem hogy "jó patkányozó". A mai yorkik aligha tudnának végezni egy patkánnyal, de a legtöbb talán az egértől is megijedne sajnos... Persze már nem várjuk tőlük, hogy rágcsálót írtson, de az szerintem nagyon is szomorú, hogy szerencsétlenek annyira túltenyésztettek, hogy sok kiskutya minden különösebb esemény nélkül is folyamatosan remeg, idegrángása van... Persze nem csak yorkik, sok kistetsű így él. (Valaki nemrég azt írta egyik cikkemhez, hogy neki a vizslája is így reszket még nyáron is...) A szívem szakad meg értük :( Na de ez egy másik téma, a szaporításé, amit majd egyszer jól megírok, mert nagyon fájó pont nekem :)

Hogyan használjuk ezt a tényt a játékban?

A nyuszi nem ugrik a kutya szájába. Azaz nem toljuk a szájába a játékot, ha játszani szeretnénk vele, bár sok kutya erre is ráfog, ha nagyon szereti az adott játékot és mindenáron kell neki. De ha azt szeretnénk, hogy felkeltsük az ösztönöket, a zsákmányszerzés vágyát, akkor a tárgyat mindig elfelé mozgassuk tőle, mégpedig olyan intenzitással, amivel még van esélye megszerezni azt. Ha a kutyánk majd' megőrül érte, akkor lehet kicsit vadabbul, ha éppen hogy csak megy utána, akkor finoman. De minden esetben legyen esélye elkapnia akkor, amikor még nagyon lelkes, nagyon szeretné azt. 

Viselkedjen úgy a tárgy, mint egy nyuszi: meg-meg áll, majd "nekiiramodik", eltűnik egy pillanatra (a hátunk mögé), újra előkerül. Ha ilyen izgalmasan izeg-mozog előtte, akkor a legtöbb kutyában felébred a zsákmányszerző ösztön hamar, főleg, amíg kicsi. 

Mennyire rángassuk a szájában?

Ha éppen csak ráfog, akkor alig, pont, mint amikor egy kisegér ficánkol a szájában... Ha tart erősen, netán ő is húzza, akkor lehet ellentartani. Ha vannak őrző-védő terveink később vele, akkor ne szoktassuk arra, hogy rázza, mi se rázzuk a szájában, csak a húzásra reagáljunk, rázásnál inkább csináljunk úgy, mint lemerevedne a zsákmány és úgy kevésbé izgalmas neki. Ha húzni kezdni, akkor meg kicsit adjunk neki sikerélményt és engedjünk lassacskán. De ennek részleteit inkább egy szakavatott tükör ÖV oktatóval vitassuk meg, szívesen adok elérhetőséget többekhez, akit érdekel. Ez a terület nagy-nagy hozzáértést, külön képzést igényel, nem akarok belekontárkodni :) (Egy ideje egyébként már nem is így híják őket, mert sokkal fontosabb lett a ÖV-ben olyan elementáris erővel megjelenő ösztönök kontrolja, így ma már ösztönkontroll tréning a becsületes neve a leánykori nevén ÖV-nek. Így keresse, akit érdekel!)

El kell-e engednie?

Hát jóvóna :) Nem csak annak, aki később ÖV-zni akar majd, de mindenkinek fontos, hogy a kutyája eresszen el bármit, amit megfog. Hátha egyszer a szomszéd kiscicáját kell kihalászni a fogai közül, lehetőleg egyben. 

Ha finoma jellemű a tyutyulink (nekem most ilyen az új kiskutyám :) ), akkor minden további nélkül, egy sima kérésre is azonnal enged egyből, nem kell vele erőszakoskodni, sőt külön tanítani sem rá. Csak ránézünk, abbahagyjuk a játékot vagy megfogjuk a tárgyat, és kérjük, hogy "Ereszd". Azért ne essünk kétségbe akkor sem, ha a miénk nem ilyen kis "nyámnyila", hanem erős jellem és nem hajlandó odaadni, ami egyszer már nála van. Legyünk határozottak, de ha egyedül nem tudjuk megoldani, ennél keressünk inkább szakembert. (Bár aki minden egyéb területen is elkezd feljönni és egyre jobban tud hatni a kutyára, annak ez is sikerülni fog.)

Hogyan lesz vége?

Pici kölyöknél egy ideig még nem baj, ha nem pontosan tartunk be mindent, de amint úgy látjuk, elkezd kamaszodni és alkalmi süket, esetleg problémás kezd lenni a viselkedése, akkor ne késlekedjünk tovább ennek a szabálynak a felállításával sem: mindig mi hagyjuk abba. Ez egy eresztéssel vagy a zsákmány megszerzésével történik, mi elmegyünk és otthagyjuk a kutyát. (ÖV-s felkészülésnél lehetnek más végkimenetelek, ezt megint csak szakemberrel egyeztesse, aki ilyesmit tervez a későbbiekben. Ott szoktak zsákmányt meghagyni a kutyánál, de ez tudatos, speciális felkészülés.)

Mi van, ha elszalad vele és nem tudjuk elvenni tőle?

Az elszalad még hagyján, de olyan nincs, hogy nem tudjuk elvenni tőle. Ha mégis, keress fel egy szakembert!

Eldobott tárgy visszahozatása

Ez nem az önfeledt játék kategória, hanem tanítás, majd később lesz róla szó :) Annyi azért belefér, hogy bíztatjuk, hívjuk, hozza felénk, de ebben nem kell erőltetni semmit.

 

Eszköz nélküli játék

 

Eszközzel a legtöbb kutya szeret játszani, de ha nincs se labda, se bot, sok kutya csak néz tanácstalanul, vagy azonnal keres magának és azt hozza, hogy játszunk inkább azzal. Nem baj, ha szeret tárggyal játszani velünk, de fontos, hogy tudjon anélkül is. Ez nagyfokú bizalmat, szoros kapcsolatot feltételez és idéz elő egyszerre, miközben folyamatosan tudjuk a viszonyunkat is tisztázni vele stressz, és főleg erőszakoskodás nélkül. (De ezt részteletesen leírtam a fent már belinkelt - de most újra - bejegyzésben.) Tehát, játékra fel! 

Hogyan bírjam rá?

Úgy kell viselkednünk, mint egy kutya, ahhoz, hogy kutyaként tudjon velünk játszani. Figyeljük meg, mit csinálnak egymással a kutyák játék előtt és közben. Nyilván a sajátunkat figyeljük leginkább: ő mit szeret, hogyan játszik, mert vannak eltérések. Egyik inkább kergetőzni szeret, másik meg birkózni. 

Hogyan hívják egymást játékra?

1. Futásra hívás
Egyszerűen elkezd futni az egyik, mire a másik kedvet kap, hogy elkapja :) Ez a nyuszi-farkas felállás: aki menekül, az a nyuszi, aki kerget, az a farkas.

2. Harapdálás, bökdösés, csipkedés
Addig-addig piszkálja egyik a másikat, míg az nem tud mit tenni és visszaharap. Persze nem komolyan, mert az lenne a verekedés :)

3. Lökdösés
Fenékkel, nekidőléssel, tolással próbálja kimozdítani egyik a másikat, míg amaz veszi a lapot és vagy futni kezd, vagy birkózás-harapdálás lesz belőle.

4. Behajlás
Ez a jól ismert betámasztásos póz, mindenki ismeri, eltéveszthetetlen

5. Benézés, levadászás
Ezt nem túl gyakran lehet látni, érdemes figyelni: az egyik úgy kezdi fixírozni a másikat, sokszor lassan, mereen lépeget is előre, mintha éppen támadni akarna, és várja, mikor veszi ezt észre a másik. Ha sikerül, kicsit megáll, ha haladt, és nézi, mit lép a másik. Közben végig marad a meredt nézés, nő a feszültség. Onnan lehet látni, hogy csak játék - és ezt direkt jelzi is a másiknak -, hogy időnként kicsit hátra-hátra helyezi a testsúlyát, mintegy felkészülve a kergetésre, mutatva, hogy annyira azért nem veszélyes ő, nehogy féljen a másik. Persze lehet, hogy attól a végén még ő ront rá, de addigra már lebeszélték, hogy ez csak játék. 

6. Zsákmánycsali
Ők is szokták egymást tárggyal csalogatni, hogy kapja el a másik, de ezt az eszközös játékhoz alkalmazzuk.

 

Hogyan játszanak a kutyák? - Variációk játékra

 

1. Kergetőzés
Az egyik a nyuszi szerepét játsza, a másik a farkasét. Jellemző lehet egy kutyára, hogy ő mindig nyuszi vagy mindig farkas, de ideális esetben tudnak változtatni. Nem szerencsés, ha egy kutya folyton magára rántja a többit, hogy mindenki őt kergesse, mert hamar úgy érezheti, hogy ez mégsem olyan poén, elkezd félni, menekülőre fogja, megijed a mögötte rohanótól, aki ettől vérszemet kap és még keményebben űzi. Ha ezt egyszerre több kutya teszi, az kifejezetten ijesztő és még veszélyes is lehet, ráadásul nem tesz jót sem annak, aki megszokja, hogy mindig ő a lúzer, sem annak, aki azt hiszi, bárkit lenyom, ha akar, ő a májer és tökre élvezi, ha félnek tőle. Nem mindig tud véget vetni az üldözött ennek, és ha azt látjuk, hogy már behúzott farokkal, görbített háttal, ijedt pofával menekül, az már rég nem játék, mentsük meg, vessünk véget a már nem is játék akciónak. Jó, ha az ilyen, magát folyton "beomegázó" kutya legalább azt megtanulja, hogy van kire számítani, ha baj lenne: ha odafut hozzánk, segítséget kér, adjuk azt meg neki, védjük be a többitől. Jó esetben, ha mindig időben ki tud szállni, idővel akár szert tehet annyi önbizalomra is, hogy képes legyen maga is véget vetni a kellemtlen szituációnak, és megáll, visszafordul, vagy egyéb módon jelzi, hogy neki ez sok már. De az is jó, ha a gazdához menekül, ez mindenképpen nagyfokú bizalmat jelez, örüljünk neki és tényleg védjük is meg.  

Ideális esetben egy kutya hol nyuszi, hol farkas, így az erőviszonyok kiegyenlítettek. Az a jó, ha mi is tudunk így szerepet cserélni a kutyánkkal, de bíznia kell bennünk, hogy nem igazából kergetjük. Ezért sokkal egyszerűbb egy bizonytalan kutyánál eleinte a nyuszi szerepét vállalni magunkra, és csak lassan próbálgatni, hogy benne van-e abban, hogy most ő meneküljön, vagy túlságosan megijed. 

2. Birkózás
Egymásnak feszülnek, akár a földön fetrengenek, akár két lábon állnak egymással szemben, felágaskodva, ha sikerül, közben el-el kapják a másikat egy harapással.

3. Álverekedés
Egymás harapdálása, ki hol éri a másikat. Lehet, hogy közben még ijesztően morognak és ugatnak is. 

És ezek kombinációi :)

 

Mire figyeljünk közben?

 

1. Ne fajuljanak el a dolgok
Azaz ne kezdjen el erőből harapni, bedurvulni, ilyenkor azonnal állítsuk le az egészet és minimum hagyjuk ott, de még jobb, ha keményen rá is tudunk szólni, hogy hagyja abba. Ezután nincs játék egy ideig, csak ha úgy gondoljuk, talán elgondolkozott már a dolgokon egy kicsit azóta.

2. Mindig mi kezdeményezzük, mi irányítsuk, és mi fejezzük be.
Ha ő kezdené, ne menjünk bele, és várjuk el, hogy fogadja el, amikor mi véget vetünk neki. Ha ezután még erőszakoskodna, akkor rá lehet szólni nagyon szigorúan és el is lehet zavarni magunktól, mert ez nagyon nagy fokú tiszteletlenséget jelent. Kutyák közt ilyenkor jönne a verekedés, azaz megverés inkább...

3. Hagyjuk néha őt is felül kerekedni
Hacsak nincs gond tisztelettel, a viszonnyal! Ilyenkor inkább ne... De ha jóban vagyunk, ha szófogadó, netán félénk, jót tesz neki, ha néha hagyjuk, hogy ő kergessen minket, ő legyen felül a birkózásban, stb. Addig nincs baj, amíg tudjuk, hogy csak azért teheti ezt, mert mi engedtük neki és akármikor vissza tudjuk venni a pillanatnyilag nagyvonalúan (látszólag) átengedett vezető szerepünket. Ha ebben csak egy hajszálnyira is nem vagyunk teljesen biztosak, akkor legalább a birkózásnál ne adjuk át a szerepet inkább. (És amíg ezt elérjük, alkalmazzunk minden más olyan módszert, amivel nagyobb fokú tiszteletet érhetünk el.)

 

Ha nem hajlandó velem játszani...

Ezt a már ismert bejegyzésben részleteztem, hogyan vehetem rá mégis :) 

Jó játékot, játssz Vele sokat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://egrikutyasuli.blog.hu/api/trackback/id/tr508300250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.