...mert minden kutya megérdemli, hogy boldog legyen! Ha szeretnél jó Gazdija lenni, ha szeretnéd tudni, mit miért csinál, ha jó kapcsolatot szeretnél a kutyáddal, de legyen szófogadó is: akkor itt a helyed!

Egri kutyasuli a Tükör módszer jegyében

A Tükör Módszerről

2015. november 28. - Kardosszilvi

 A módszer leírása

 

„Nem az a cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, hanem hogy mi emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és értsük meg őt, hogy mi miért történik.”

A természetben élő embernek, a pásztornak, vagy az indiánnak nem kellett bajlódnia kutyájával. Nehéz elképzelni hogy Winnetou kergeti a kutyáját a Mohás szikla körül, vagy az öreg Bandi bácsi ordítozik a terelőkutyájával, mert az nem jön vissza. Vajon, hogy lehetséges ez és mi változott azóta…?

A Tükörmódszer a Népszigeti Kutyaiskolán született, sok éves kutatás eredményeként. Nevét onnan kapta, hogy értékei alapján a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Csak ezeket a visszatükröződéseket fel kell tudjuk ismerni.

A Tükörmódszer hármas tagolásával lépésről-lépésre egyszerűvé és átláthatóvá igyekszik tenni az ember és a kutya kapcsolatát. Három nagyobb részből áll:

viszonyrendezes
1.) Viszonyunk rendezése ösztönkezelési technikák segítségével– ez a témakör leginkább az iskola saját kutatásain alapszik és fantasztikus eredményeket értünk el ezen a téren. Az ösztönkezelés segítségével megismerhetjük a kutya lényét, ösztönvilágát, megérthetjük miből alakulnak ki együttélésünk problémái, és megtudhatjuk, hogyan kell kezeljük azokat. Lényegében a gazdik megtanulják, hogyan alakítsák ki a kapcsolatukat a kutyával, hogyan lehet a kutya saját nyelvén lekommunikálni, hogy kinek hol a helye és hogy tudunk azzá a vezetővé válni, akit a kutya keres bennünk, akinek anno ősei átadták az irányítást.

tanitas
2.) Tanítás – sokféle módszer létezik, a ma ismert leghatékonyabb a klikkerképzés, melyet iskolánk elsők között sajátított el Magyarországon és nagy szerepet vállalt a terjesztésében. Az iskola gondozásában jelent meg az első magyar nyelvű klikkeres könyv is. A klikkerképzés mellőz minden erőszakot és kényszert a tanítás során, és az ösztönkezeléssel remekül kiegészítik egymást. Így a közös munka élmény kutya és ember számára egyaránt, nagyban javítja a kutya-gazda kapcsolat minőségét, a két lény közötti kommunikációt, segítségével a kutya tanulási képessége oly mértékben megnő, hogy bármit megtaníthatunk kutyánknak, az átlagosnál nem nagyobb energia-befektetéssel.

eletmod
3.) Életmód – arról szól, hogyan őrizhetjük meg kutyánk egészségét, miként biztosíthatunk neki kiegyensúlyozott, teljes életet. Ide tartozik az etetési és sétáltatási szokásoktól kezdve, a kutya foglalkoztatásáig minden. A városba kerülő, energiáktól duzzadó kutyák ma már többnyire nem látnak el hasznos feladatokat, „csak” társnak akarjuk őket. A bennük rejlő képességeket, ösztönöket, energiákat, nem tudják leadni, és azok belül keringve megbetegíthetik az állatot. Ezért van az, hogy ma kutyáink sokkal könnyebben betegszenek meg, mint régebben. A megoldás a megfelelő életmód biztosítása, ahol kutyánkat fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is megdolgoztatjuk, legyen ez egy nagy séta az erődben, úsztatás, valamilyen kutyás sport, vagy felkészülés egy vizsgára, versenyre, stb.

A jó gazda tudatos, következetes, és betartja a fokozatosság elvét.

 

 

 

A módszer története

 

A módszer alapítója, Korom Gábor, már egészen fiatal kora óta kutyázik.

Úgy kezdte, ahogy mindenki más, olthatatlan vággyal, hogy kutyája legyen, akivel sülve-főve együtt volt. Kamaszkorában ő is érezte úgy, hogy kutyájával jobban megértik egymást, mint embertársaival. Idővel a sportkutyázás felé fordult, ahol a szigorú szabályozás és a versenyhelyzet nagy elvárásokat támaszt a résztvevők felé. Gyakran előfordul, hogy az eredmények hajszolásában a kutya eszközzé válik a sikerhez vezető úton. Mikor Gábor egyik különleges adottságú kutyája lebetegedett és az orvosok nem találtak semmilyen ésszerű magyarázatot, abbahagyta a versenyzést. Ezután a kutya hamar meggyógyult, és ez az esemény Gábor figyelmét a kutya-ember kapcsolat és az átlag gazdik problémái felé fordította. Életszemlélete és a kutyák nyelvének ösztönös megértése alapozta meg a módszer értékeit. A Népszigeti kutyaiskolán ennek hatására született meg a tanfolyami rendszer elsőként hazánkban, kis csoportokkal, ahol a kutyák szabadon vannak.

Amerikából jött a hír a klikkerképzésről, amely már elsőre is fantasztikusnak hangzott. Hornig Rudi volt az, aki elolvasott mindent, amit lehetett, elsőként tanulta meg, használta a klikkert magas fokon, tette mások számára elérhetővé, ma is ő a legnagyobb tudású klikker tréner hazánkban. Hamar egyértelművé vált számunkra, hogy a tanításban a klikkerképzés mindennél jobb és hatékonyabb. Azonban a csoportban történő alkalmazása nem volt egyértelmű. Sok kutya nem kötődik, figyel a gazdájára kellőképp, nem is beszélve az agresszív viselkedésről, ami lehetetlenné teszi a csoportos, póráz nélküli munkát. A klikkerképzés mellett így egyre erősebb volt az igény valamire, ami biztosítja a rendet, a kutyák helyes viselkedését. Eleinte a vezető oktatók oldották meg a problémát, zavarták be a kutyákat a gazdákhoz és alkalmanként műanyag kannák földhöz vágásával adtak nyomatékot szándékuknak. De a kannák zaja nagyon megnyomta az érzékeny kutyákat és nem oldotta meg az otthoni problémákat, mert nem a gazdiktól jött a megoldás. A legfőbb probléma az volt, hogy egy kannát bárki földhöz tud csapni, ezzel megijesztve a kutyát, de ettől még nem fogja megérteni a kutya viselkedését és főleg nem tanul meg a gazdi a kutya nyelvén kommunikálni. Igazi megoldást akartunk.

A tudás már megvolt az oktatóknál, az ő kutyájuk szófogadóak voltak, de hogy lehet mindezt átadni a gazdáknak? Mit csinálunk mi oktatók máshogy?

A válasz kirajzolódni látszott: az oktatók TUDATOSAK és RÁTERMETT VEZETŐK kutyáik szemében. Az összefüggés egyértelművé vált: a kutya viselkedése legnagyobb részt azon múlik, hogy a gazdája mit, hogyan csinál. Innen jött a módszer neve is: a kutya tükröt tart elénk, hogy milyen gazdák is vagyunk valójában. Nem szabad a kutyát hibáztatni, a gazdinak kell megtanulnia azokat a technikákat, amikkel a kutya nyelvén tudja kifejezni szándékát. Monty Roberts Az igazi suttogó című lovas könyve nagy hatással volt ránk.

Megszületett az "ösztönkezelés" kifejezés, és kezdett rendszert alkotni a tudás, egyre inkább átadhatóvá vált. A klikkeres (azaz teljesen kényszermentes) tanítás egyre hatékonyabbá vált a csoportos foglalkozásokon és örömmel tapasztaltuk, hogy az itt szerzett tapasztalatok segítenek a gazdiknak az ösztönkezelés elsajátításában, mivel megtanulják megfigyelni, megérteni a kutyát és tudatosan reagálni a viselkedésére. A módszer harmadik pontjaként megjelent a helyes életmód biztosítása és így vált az egész egy kerek egésszé, a kutyával való együttélés minden részét lefedve.

Idő közben egyre több gazdi fordult meg a Népszigeti Kutyasulin, ahol a módszer született, és egyre több oktató tette hozzá tudását, tapasztalatát a további kutatásokhoz. Megalakult a Tükör csoport,a módszert szakmailag felügyelő csoport és kutyaiskolás bemutatóink is hoztak némi hírnevet. Sokat kísérleteztünk, hogy melyik anyagot érdemesebb előbb átadni, mit hogyan időzítsünk, mennyire érthetőek az egyes részek a gazdák számára. Játékok és technikák születtek, vagy épp kerültek átdolgozásra, és rengeteget dolgoztunk a kiképzők képzésén is.

A módszer fejlesztése valószínűleg sose ér véget, hiszen mindig lesznek új szempontok, ahogy a kutyákkal való viszonyunk is változik az idők során. Ma már elmondhatjuk, hogy az alapköveket lefektettük, a lényegi részek már nem változnak, az alapfokú és középfokú tanfolyami tematika hatékonyan működik, a gazdák elégedetten és felkészítve hagyják el az iskolát. Az eredmények mások figyelmét is kivívták, és mivel a módszer terjesztése az elsődleges célunk, örömmel adtuk át tudásunkat más kutyaiskoláknak, akikkel közösen dolgozunk tovább.

A YouTube-ra feltett videóklippjeinknek hála nemzetközi megkereséseket is kaptunk és terveink szerint az elkövetkezendő években azon leszünk, hogy más országok kutyásai számára is elérhető legyen a Tükör módszer.

Forrás: http://tukormodszer.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://egrikutyasuli.blog.hu/api/trackback/id/tr488122914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.