...mert minden kutya megérdemli, hogy boldog legyen! Ha szeretnél jó Gazdija lenni, ha szeretnéd tudni, mit miért csinál, ha jó kapcsolatot szeretnél a kutyáddal, de legyen szófogadó is: akkor itt a helyed!

Egri kutyasuli a Tükör módszer jegyében

Kutyát autóval szállítani - nálatok is problémás?

2016. július 10. - Kardosszilvi

donate-your-car.jpgGyakori problémának hozzák fel gazdik, hogy ők nem tudják a kutyájukat autóval elvinni-elhozni, mert

- a kutya nem száll be

- fél az autóban

- nem marad nyugton, ugrál és ugat

- be sem lehet tuszkolni, stb...

Pedig sokszor nagyon jól jönne, ha ez menne, mert nem kellene házhoz hívni az állatorvost, kutyakozmetikust, magas kiszállási díjat fizetve. Vagy csak szeretnénk vele elmenni a nagymamához, de otthon kell hagyni emiatt. Vagy kirándulni akár együtt! Tudom, vannak, akiknek nincs arra igényük, hogy együtt kiránduljanak a kutyával, de azért szállítani bármelyik kutyát kellhet adott alkalommal. És ilyenkor nem mindegy, hogy nyugton ül-fekszik-e vagy balesetveszélyes helyzetet teremtve ugat, ugrál és zavarja a vezetőt. 

Nem olyan nehéz ezt megtanulni, csak egy pici motiváció kell rá. Nézzük hát lépésről lépésre!

Tovább

Veszélyes-e a nagy meleg a kutyákra?

hqdefault.jpgSokak szerint egy kutyának ugyanúgy bírnia kell a nagy meleget, mint a nagy hideget, azért kutya. Mindent kibír! Az ugyan igaz, hogy a nomád pásztorkodásban edzett, erős szelekción átesett fajták viszonylag jól is tűrik a szélsőségeket, de ne felejtsük el, hogy még a puli is a juhokkal aludt a zárt akolban télen, és őt is lenyírták nyár elején birkanyíráskor, ráadásul a legforróbb déli órákban a nyáj is, ő is a hűvösben pihentek... Vagyis nem igaz, hogy mindig mindent bírniuk kell, nem is bírják! Ha egy fajta pl. a nagy hideghez lett szelektálva (pl. husky, malamut), az sokkal jobban szenved a nagy melegtől, mint a meleghez szelektált fajták, pl. basenji, de ő meg persze a hideget tűri rosszul (ezért nem is való kintre télen egy rövidszőrű kutya, ahogy arról írtam már.)

 

Tovább

Szedjük rendbe együtt az Érsekkertet! - Egri Felelős Gazdik, gyertek!

solving-the-problem-of-poop.jpgRégi gond, hogy a kutyások kibékíthetetlen ellentétben állnak a nemkutyásokkal. De valóban így van-e? Szerintem nem: a nemkutyásnak nem a kutyással van a baja, hanem csak a hanyag, nemtörődöm kutyással, aki miatt belelép a kutyakakiba, aki miatt a kisgyereke nem tud nyugodtan játszani a parkban. És a valóság az, hogy a felelősen gondolkodó, rendes kutyásokat ugyanúgy zavarja a másik csoport. Főleg úgy, hogy miattuk megbélyegzik a rendeseket is. Miattuk gyűlölik sokan az összes kutyást, nem téve különbséget rendes és rendetlen között. És sajnos nem egyszer ez fajul odáig, hogy a végén egy antiszociális, némileg hibbant lény mérget szór ki közterületre, amivel ártatlan állatokat öl meg: kutyákat, macskákat, sünöket, madarakat...

 

Tovább

Eső előtt köpönyeg - avagy azelőtt tájékozódj, mielőtt kutyát veszel!

small-dog-training-big-dog-training-puppy-training1.jpg

Állatvédőként bevallom, magam is kissé hajlamos vagyok a rossz eseményekre koncentrálni: milyen sok a nem megfelelő tartás, bánásmód, felelőtlenség, stb. Ilyenkor azért igyekszem magam emlékeztetni, hogy azért kicsit messzebbről nézve végül is nem olyan rossz a helyzet (ja, magyarázd ezt meg az 2 méteres kötélen, ház nélkül fagyoskodó, ázó, 10 hónaposan leellő rövid szőrű kutyának a szomszédban... Mondjuk ezt konkrétan éppen sikerült is megmentenem...), végül is egyre több a felelősebben gondolkodó állattartó, egyre többen ivartalanítanak, stb... De kutyaoktatóként igazán akkor repes a szívem, amikor olyannal hívnak fel, mint az imént:

Még csak most fogják elhozni a kiskutyát (aki ráadásul nem ám 6 hetes, hanem 12!), és mivel tudják, hogy nem könnyű fajta (akita), ezért szeretnének tájékozódni, hogy mire figyeljenek, hogyan neveljék, hogy ne legyen gond vele. 

Tovább

Pórázon kitámad. Agresszív vagy csak fél?

start-5380.jpgSajnos mindennapos látvány a pórázon acsargó kisebb-nagyobb kutya. Elfogadjuk, hozzászoktunk, ha kicsi, még viccesnek is tartjuk. De miért? Miért nem vesszük észre, hogy ez nem jó így sem a kutyának, sem a környezetének? Nincs jogunk a környezetet félelemben tartani még akkor sem, ha az csak egy kicsi kutya. Vannak, akik egy kistestű kutyától is félnek, még akkor is, ha az nem is ugat rájuk. És miért ne féljen a harapástól akkor, ha kifejezetten jelzi a kutya, hogy ez a szándéka? Nem mentség, hogy "csak ugat", "úgyis pórázon van". Egyrészt, mert a stressz szintej ettől még megnő az illetőben és minimum rosszul fogja érezni magát, legrosszabb esetben utálni fog minket is, a kutyánkat is, és ahol lehet, keresztbe tesz (ne adj' isten, ezekből lesznek a mérget kirakók. Oké, erre semmilyen mentség sincs, de akkor is meg kell tennünk mindent, hogy ne adjunk rá okot.) 

 

Tovább

Az érintés titkai - avagy miért nem hagyja levágni a karmait?


clipping-your-dogs-nails.jpgKép: www.animalbehaviorcollege.com

Nem lehet megfésülni, nem engedi bekenni a szemét, nem lehet megtörölni a mancsait és nem lehet levágni a karmait... Sokan panaszkodnak arra, hogy a kutyájuk hol ezt, hol azt zokon vesz és tiltakozik ellene, legrosszabb esetben akár haraphat is érte. Vannak, akik hetekig, hónapokig nem fésülik a kutyájuk bozontos bundáját, - mert azt mondják, nem engedi... - majd amikor elviszik a kozmetikába, azt várják, hogy az addigra csomókba álló gubancos bundából pikk-pakk varázsoljon a kozmetikus szép frizurát, lehetőleg minél rövidebb idő alatt, mert az idő pénz - a kozmetikusé is... Csakhogy addigra már nehéz kifésülni, sőt nem kis fájdalommal jár, hiszen húzni, tépni kell a szőrt, amit próbáljunk csak meg hetekig nem fésült kisgyerekkel... Na kb. így érzi a kutya is magát közben - ráadásul az ő puha szálas bundája könnyebben és sokkal erősebben összetapad, mint a mi vastag szálú és ritkás hajunk... Ha beüllnénk a fordászhoz merő rasztával, vajon mit szólna a fodrász, ha azt mondanánk, fésülje ki nekünk - de ne húzza meg? 

Tovább

Fertőző-e kutyapuszi?

Sosem árt meg a jóból!

Már éppen meg akartam írni ezt a cikket, amikor rájöttem, valaki már megírta előttem :) Ezért jöjjön most ennek a szerzőnek és oldalának egy kicsi reklám, hiszen nagyszerű cikk született a témában és jó szívvel ajánlom mindenkinek! Az oldal, ahol megtaláltam, csupa okosságot ír, érdemes máskor is olvasgatni! kutyabarathelyek.hu

A cikket mindenestől másoltam be, szerző és forrásfeltüntetéssel együtt. 

(Annyit fűznék csak hozzá, hogy sajnos belém is túl mélyen belém lett nevelve, hogy ne hagyjam, így nem szeretem, ha szájon csókol egy kutya, de remélem, másnak könnyebb lekűzdenie ezt a hozzáállást. Minden esetre a puszi nem árt - mondjuk ne rögtön kakievés után azért :) )

Tovább

Ösztönös vagy tanított?

sheep_main.jpgMi a különbség és azt hogyan ismerjük fel? Miért kell ezt tudnunk, ha kutyával foglalkozunk? 

Azért, mert egészen máshogyan kell kezelni. És ha összekeerjük a kettőt, akkor komoly problémákat okozhatunk a kutyának és magunknak...

Pedig egyáltalán nem bonyolult, de azért tegyük ezeket az egyébként biztos, hogy mindenki által ismert tényeket tudatossá!

 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu